SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO "OSTRIŽ" NOVAKOVEC

  • 1. mjesto 3. zone u kategoriji juniorki održano na jezero šoderica u Koprivnici 28.05.2017

Štetnost suhog kukuruza za prihranu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kukuruz za ribolov


Vjerujem da se svatko od nas barem jednom susreo s sjemenkom kukuruz. Latinski naziv za kukuruz je Zea mays, a širom globusa poznat je kao maize. On je ikona američke kulture koju su poznavali već Maye, Azteci i Inke. Smatra se da kukuruz potječe iz Meksika ili centralne Amerike, a dokazi o pripremi jela od kukuruza stari su više od 9.000 godina.

 


6
U prosječno velikom svježem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal. On obiluje ugljikohidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene. Zrno kukuruza sastoji se od ovojnice, endosperma i klice. Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza, koja može biti crna, žuta ili potpuno bijela. Bijeli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga u žutom ima. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz dobar izvor vitamina B1, tj. tiamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, naprimjer vitamina B5, folne kiseline, niacina, vitamina C, fosfora, kalija i magnezija.Primjene kukuruza u ribolovu poznata je od davnina. Stari ribolovci su nas učili kako se s kukuruzom mogu loviti lijepe ribe. Mišljenje je bilo što kukuruz više i jače smrdi te grize za oči, da je bolje za ribu i da riba bolje prima. Tako da se događalo okretanja ribe u ljetnim mjesecima kada voda zakuha…


Modernizacijom ribolova i mišljenje mnogih su se promijenila u potpunosti te se izmijenio i sam ribolov na kukuruz ili upotrebom bilo koje druge sjemenke.


Priprema kukuruza za ribolov
Priprema kukuruza je jednostavna. Odredimo si količinu suhih sjemenki koju ćemo obraditi. Suhe sjemenke stavimo u posudu (kantu) te ju namočimo tako da površina vode bude nekoliko prstiju iznad površine sjemenki. Ostavimo tako suhi kukuruz u vodi 48 h tako da prođe process bubrenja sjemenke. Nakon procesa bubrenja sjemenke dolazi proces fermentacije. To je proces izlučivanja sjemenih kiselina. Kada sjemenka izluči svoje “bijele kiseline”, odlijte vodu u kojoj je kukuruz bio do sada. Kukuruz je spreman za kuhanje. Dodajte novu vodu i stavite ga na laganu vatru. Kuhate kukuruz tako da polagano u kontinuitetima miješate sjemenke u rajngli ili loncu. Vrlo je bitno da miješanjem spriječite prekuhavanje donjeg djela sjemenki, jer kod većih količina smjesa zna sjesti na dno rajngle u kojoj se kuha pa dođe do zagorijevanja. Kukuruz se kuha u prosjeku 30min -45min. Treba voditi računa da se sjemenka ne raskuha, te da iznutra ne bude sirova. Najjednostavnije je svako malo pred kraj kuhanja izvaditi jedno zrno iz rajngle i nožem prerezati zrno po pola. Vidjeti ćete razliku vanjskog sloja zrna od unutarnjega. Ako je sredina zrna bijela te suha, kukuruzu treba još neko vrijeme kuhanja, no ako je onako zrelo žućkaste boje tada je kukuruz spreman za hlađenje. Nakon što skuhamo kukuruz, možemo ga ostaviti u posudi još neki period kako bi do kraja upio sve one sokove koji su se stvorili kuhanjem. Tada kukuruz poprima specifičan miris. To je najjednostavniji način pripreme.


Drugi način pripreme je da nakon kuhanja sjemenke ocijedimo i rasprostiremo na neki najlon kako bi se zrna posušila. Zrna sušimo toliko dugo dok se ne stvori prvi sloj suhe kožice. U kantu nalijemo malo mlake vode(ne vruće), stavimo šećera oko 250gr na 3kg kukuruza, I po potrebi malo arome, nekog stimulatora ili još koji atraktant (eterično ulje). Tekućina je spremna. Osušeni kukuruz premjestimo u kantu s napravljenom tekućinom. Kukuruz će upiti tu aromatiziranu i zaslađenu vodu ispod svoje kožice te će naš kukuruz biti dosta atraktivan kako bi privukao puno zainteresiranih šarana i amura na hranilište. Šećer koji smo dodali služi nam kao konzervans protiv kvarenja naše primame, odnosno protiv daljnje fermentacije. Kukuruz pripremljen na I. ili II. način potrebno je ostaviti dan-dva u hladnom i mračnom prostoru kako bi sjemenka stvorila svoju sluzavu ovojnicu i na taj način otpustila sve svoje atraktore te postala spremna za uporabu.


Pripremljeni kukuruz možemo plasirati u vodu pomoći par vještina zavisno kako nam situacija dopušta. Spood štap 4.5lb (pa na više) koristimo kada želimo našu prihranu plasirati na neku daljnju poziciju. Raketu koja je konusnog oblika, punimo kukuruzom skoro do vrha (ostavimo 2-prsta). Trudimo se biti što precizniji kako bi naš mamac bio grupiran . hraniti možemo i praćkom, ako nam daljina hranilišta to dopušta. Postoji i lopata kojom možemo na lagan način plasirati kukuruz (ili bilo kakvu) hranu na bliže hranilište.


Zašto Kukuruz jednostavno ne namočiti i onako usmrđenoga bacati u vodu???
Odgovor je jasan, to je smrt za ribu. Godinama su stariji ribiči bacali čisti kukuruz (suh) u vodu i čudili se zašto nakon jednog perioda ribolova više nemaju grizeva?!?! Kasnije su počeli namakati taj kukuruz i onako usmrđenog bacali u vodu, te su im se rezultati povečali. No opet nakon nekog perioda ribolova im je riba stala. I ja sam radio iste greške prije dobrih 10tak godina, no razmišljajući kako i što…razgovarajući s nekim modernijim ribolovcima od mene, zaključio da ubiti treba pomoći ribi da što prije i lakše probavi tu hranu iz sebe, a ne ju trovati. Kuhanjem kukuruza oslobađa se ferulička kiselina koja ima snažno antioksidativno djelovanje, pa joj se pripisuju antikarcinogena svojstva, što nikako nije dobro za ribu. Najjednostavnijim rječnikom - kuhanjem sjemenki čuvamo ribe i pazimo na njen metabolizam.


Pogledajmo situaciju:
Ribolovac koji isključivo lovi na usmrđeni kukuruz tvrdi da “njegove ribe” su naučene na taj smrad i da zato ponekad mu dolaze na hranilište. Dnevno baca 1 faktoricu kukuruza u vodu. I tako hrani svaki dan. Nakon 30 dana u vodi ima 30 faktorica kukuruza. To je preko 30kilograma otrova bačenog u vodu. Taj kukuruz otpušta kemikalije u vodi i one sjedaju na jezersko dno. Ono što je bačeno u vodu mi više ne možemo izvaditi van. Što se događa kada riba pojede taj mamac?!?!? U početku ništa, ribi paše lagana sjemenka te se nakrka s tim sjemenkama. Nakon samo nekoliko sati sjemenka i dalje ispušta svoje kiseline i plinove, ali ti plinovi ne mogu izaći iz ribe i samo tako…plinovi se nakupljaju i riba jednostavno umire. Napuhne se i ne može više funkcionirati. Ako će imati sreće neće uginuti.


S druge strane, da je ribolovac koristio namočen i prokuhan kukuruz s zaslađivačima i stimulatorima apetita, ribi se ne bi ništa dogodilo te bi ju stimulatori potaknuli na ponovno hranjenje jer bi joj metabolizam brže radio. Vrlo mala razlika zar ne!?!?!

Prezentacija kukuruza

http://7www.ribolovac.info/kukuruz-konoplja-peleti.jpg" >
Odlična kombinacija za izradu dobrog hranilišta je mix 
kukuruza, konoplje i peleta sa kojima
ćete napraviti kvalitetno i dugo aktivno
hranilište, koje ćete po potrebi dohranjivati

Kukuruz je u zadnjih 10tak godina jako zapostavljen s dolaskom modernih mamca na tržište. Prerađen kukuruz može biti puno atraktivniji nego bilo koji drugi mamac. Prezentacija kukuruza je vrlo bitna isto kao i za svaki mamac. Krenimo od udica, jer ona dosta utječe u prezentaciji. Udice tvrtki Gamakatsu, Fox, Kevin Nash, Partridge, Maruto, VMC, Pelzer, Drennan, Korda, Hayabusa su više i manje kvalitetne udice koje koristimo u svakojakim ribolovima. Kod kukuruza obratite pozornost da je udica lagana i malo deblja. Pošto šaran i amur usisavaju zrna, te se znaju igrati s našim mamcem udica bi trebala biti jako oštra.

Kukuruz možemo prezentirati na samo dno, dok možemo i balansirati zrna na dlaci pomoću spužvice ili male pop up boilice, dok se u ribolovu u travi kukuruz diže i do pola metra iznad dna kako bi riba bolje uočila mamac. Fenomenalno prezentirano je malo hranilište kukuruza i izbalansiran lovni mamac od dva zrna kukuruza i mala kričava pop up boilica. Od upredenica koristite što mekše špagice kako bi se mamac što prirodnije ponašao u vodi. Veći šaran zna svojim prednjim perajama “mahati” nad hranilištem i pokupiti samo one mamce koji se slobodno kreću, zato pozor! Dobar izbor je upredenica Kryston Silkworm 25lb I Merlin 25lb te Sufix Silky Soft 25lb, jer ne stvaraju luk u vodi, već upijaju vodu i liježu na samo dno. Koriste predveze od 10-30cm zavisno od konstrukcije jezerskoga dna i terena gdje lovite.

Evo par prezentacija mamaca:
- 2 zrna kukuruza
- 2 zrna kukuruza + spužvica
- 2 zrna kukuruza + pop up boila 10mm (Kevin Nash_squid)
- 2 zrna kukuruza + komadić lovne boile

8
U ovih nekoliko redaka smo vam ukazali kako i na koji način da pripremite kukuruz, te kako da plasirate mamac u vodu i na koji način da ga prezentirate. Nadam se da ćete iskoristiti koji korisni savjet i uloviti pokoju lijepu ribicu.

•  SAVJET : Kod hranjenja pozicije kukuruzom, vodite računa da sve što bacite u vodu kasnije ne možete izvadti van iz vode, ali uvijek lako možete dohraniti kasnije. Računajte koliko ima ribe u vodi koju lovite, koliko pozicija pokrivate, koliko ljudi oko vas bacaju sličan mamac kao vi i u kolikim količinama, zatim kakva je navika ribe, te uzmite u obzir koje je godišnje doba i kakvo je vrijeme...te mnoga druga pitanja koja bi vas mogla kočiti ili davati vam povoda u hranjenju.

Bistro!!!

Obavijesti za članove

                                     UŽIVO

                   SRC NOVAKOVEC

 

radne akcije 2017

08.04. - subota - 15 sati   

29.04. - subota - 15 sati

20.05. - subota - 16 sati

12.06  - subota - 16 sati

15.07. - subota - 17 sati

11.08. - petak   - 16 sati

16.09. - subota  - 15 sati

02.12. - subota - 14 sati

VIŠE........

 

Korisni linkovi

               

              

              

             mura vodostaj

           

       VODOSTAJ RIJEKE MURE

    CIJENIK RIBOLOVNIH DOZVOLA

 

 

Prijava

or
or